Tuska, keskikesän synkin festivaali


Kesän ankarin metallifestivaali, Tuska, on jo vuosia kerännyt uskollista kävijäjoukkoa vuosittaiseen metallin juhlaan. Festivaali järjestettiin vuosia Kaisaniemessä ja tapahtuman myytyä loppuun useampana vuotena peräkkäin järjestäjät siirsivät juhlat Helsingin Suvilahteen. Juhlat eivät kuulopuheiden mukaan ainakaan huonontuneet paikan vaihdoksesta huolimatta, eikä näin varmasti olekaan ainakaan, mitä esiintyjiin tulee. Tänä vuonna päähuomio tulee kohdistumaan varmasti Alice Cooperin kauhusirkukseen sekä huikeassa nosteessa olevaan Sabatoniin.

Itse metallimusiikin suurkuluttajiin kuuluvana juuri Tuska-festivaali on aina ollut omassa mielessä se ”Suomen Wacken”, eli sinne on vaan pakko päästä. Tarjontaa on aina kuolonmetallista ja trashin kautta vähän vähemmän haasteelliseen kuunneltavaan rockiin. Tuska on vakiinnuttanut paikkansa metallikansan sydämissä ja sillä on vakiintunut kannattajakuntansa, joka pitää festivaalin elossa vuodesta toiseen, vaikka metallin kovimmat vuodet ovat takanapäin.

Vaikka Tuska menee osittain päällekkäin tämänvuotisen Provinssin kanssa, ei kyseessä ole oikeastaan ongelma. Kyseiset festivaalit eivät kamppaile samasta yleisöstä ja näin jopa Suomen kokoisessa maassa on mahdollista järjestää kahdet suuret festivaalit samaan aikaan. Tuska on Suomen festivaalikartalle hyvin sopiva ja tarjoaa metallimusiikin ystäville Nummirockin rinnalle upean juhlan.

Tummanpuhuvan väen kokoontuminen Helsinkiin on vuosien varrella tullut tutuksi näyksi ja tulee jatkumaan niin myös tulevina vuosina, niin kauan kuin sekä järjestäjät että kävijät jaksavat pitää festivaalin elossa. Tällä hetkellä tilanne on edelleen loistava ja festivaalin kävijämäärät kiitettävän kokoisia paikanvaihdoksesta huolimatta.