Suomalaiset musiikkifestivaalit

Suomalaiset ottavat lyhyestä kesästä kaiken irti, mikä näkyy lisääntyvinä tapahtumina, joihin olennaisena osana kuuluu usein musiikki. Osa suomalaisista suuntaa Euroopan suurimmille festareille, mutta kotimaassakin on niin loistava tarjonta, että musiikin ja esiintyjien puolesta on melkein turha lähteä merta edemmäs kalaan.

Vanhat suosikit vetävät edelleen suurimmat katsojaluvut

Kesän suurimpien musiikkitapahtumien esiintyjälistat ovat jälleen selvillä ja lippujen myynti on alkanut jo talvella, ja Ruisrock ja Provinssi edustavat tuttuun tapaan kotimaisten rock-festivaalien kärkeä. Niiden ohjelmisto on monipuolista ja kyseessä on kaksi tapahtumaa, joilta voidaan vuosittain odottaa kovia kiinnityksiä esiintyjien puolella. Tänä kesänä musiikinystäviä hemmotellaan esimerkiksi seuraavilla huipuilla; Faith No More, Calvin Harris, Muse, Kent, Public Enemy, Ellie Goulding ja Pharrel Williams.Suurimmissa tapahtumissa kävijöitä on muutaman päivän aikana kymmeniä tuhansia. Yksi vanhimmista musiikkitapahtumista Suomessa on Pori Jazz, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan vuosien aikana. Pori Jazz on tyylikäs kaupunkifestari kirjurinluodolla, jossa vetonaulana ovat lukuisat ilmaiskonsertit ja tapahtumat. Viime vuosina Pori Jazz on monipuolistanut tarjontaansa; jazzin lisäksi tarjolla on iskelmää, lattarirytmejä, soulia ja poppia.

Pientapahtumat yleistyneet ympäri Suomea

Monilla paikkakunnilla nautitaan myös pienemmistä kaupunkifestareista, joissa on usein soittamassa alueen paikallisia bändejä. Isoimmissa kaupungeissa asukkaita hemmotellaan kesällä puistokonserteilla, joihin ei yleensä ole sisäänpääsymaksua. Helsingin juhlaviikot ja Kaivarin ilmaiskonsertit kuuluvat olennaisena osana pääkaupunkilaisten kesään. Kaupunkifestivaalit on usein hajautettu eri puolille kaupunkia, kahviloihin ja ravintoloihin puistojen lisäksi. Nämä tapahtumat ovat tärkeä tulonlähde monille pienille paikkakunnille, kuten esimerkiksi hiljalleen kuihtuvalle Varkaudelle vieraiden käyttäessä paikallistarjontaa normaalia enemmän.

Tapahtuma musiikkimaun mukaan

Viime vuosina eri musiikkigenrejen festivaalit ovat nostaneet nopeasti suosiotaan. Esimerkiksi raskaan musiikin ympärille keskittyvä Tuska-festivaali on kerännyt joka vuosi yhä enemmin kuuntelijoita. Tämän lisäksi elektromusiikki, hip hop ja rap ovat saaneet enemmän jalansijaa myös festivaalien puolesta. Helsingin loppukesän kaupunkifestivaali Flow on onnistunut yhdistämään vaihtoehtomusiikkia, laadukasta ruokaa ja koko perheen toimintaa saman tapahtuman alle.Suomalaiset innostuvat ulkomaalaisten musiikkivieraiden lisäksi myös suomalaisesta musiikista, monet suomalaiset yhtyeet ja artistit ovat pitkänlinjan keikkailijoita, joiden taika säilyy kesäyössä ikivihreillä. Eppu Normaali, Kaija Koo ja viime vuosina Von Hertzen Brothers ovat jääneet elämään lähtemättömästi suomalaiseen musiikkikesään.