Pori Jazz – Piknikille Kirjurinluotoon


Kirjurinluodolla, Porissa jo 50. kertaa järjestettävä Pori Jazz on tuonut pitkään jazz-musiikkia suurempien kansanjoukkojen tietoisuuteen. Perustajat pitävätkin tehtävänään tuoda jazz-musiikkia ihmisten tietoisuuteen ja tukea sen harrastamista. Erikoisen konseptista tekee myös se, että yli puolet ohjelmistosta on kävijöilleen maksutonta. Maksullisen ohjelman täyttävät kuuluisat maailmantähdet: esimerkiksi tänä vuonna Kirjurinluotoon saapuvat sellaiset nimet kuin Kylie Minoque ja Paloma Faith.

Pori Jazz koki mullistuksen muutama vuosi takaperin, kun omien alkoholijuomien tuominen alueelle kiellettiin Suomen anniskelulakien tiukennuttua. Festivaali on aina tunnettu perinteikkäästä piknik-tunnelmastaan, jossa yleisö istuskelee ja nauttii hyvästä musiikista omien ruokien ja juomien kera. Kritiikkiä asiasta tuli paljon, mutta kävijämääriin tämä muutos ei silti vaikuttanut.

Oheisohjelmasta huomionarvoinen on Kids Festival, jossa lapsia kannustetaan musiikin pariin tarjoamalla erillistä jazz-ohjelmaa. Lasten ohjelmistossa on mm. erilaisia musiikkipajoja kuorolaulusta bändipajaan sekä musiikkia Leijonakuningas-elokuvasta ison kuoron esittämänä. Pori Jazz -konseptin huomioon ottaen se, että myös lapset otetaan näin hyvin huomioon, on ainutlaatuista ja tukee varmasti festivaalijärjestäjien tavoitetta saada uusia harrastajia jazz-musiikin pariin.

Festivaalin keskimääräinen kävijämäärä on vakiintunut noin 150 000 kävijään vuodessa, joka Suomen festivaalikentällä on valtava määrä. Pori Jazz on kasvanut yhdeksi isoimmista suomalaisista festivaaleista, mikä on merkittävää – varsinkin, kun kyseessä on tapahtuma, jossa keskitytään melkein vain ja ainoastaan yhteen musiikkityyliin. Tällä konseptilla festivaali on kuitenkin saanut vakiinnutettua paikkansa Suomen kesässä.