Musiikilla on todettu olevan runsaasti erilaisia psykologisia vaikutuksia ja tätä tietoa on hyödynnetty niin markkinoinnissa kuin urheilusuorituksissakin. Oletko pannut merkille, kuinka vaateliikkeet soittavat nopeatempoista tanssimusiikkia kovalla äänenvoimakkuudella, jalkasi alkaa vipattaa ja pian jo tanssahtelet ulos sovituskopista käsissäsi tarpeellisten farkkujen sijaan uusi biletoppi ja kesäisen kevyt kukkamekko?Musiikkia käytetään myös erilaisissa terapioissa ja lääkkeenä särkyneen sydämeen hoitoon. Musaterapiassa reseptilomakkeelle kirjataan tunti potilaan oman maun mukaista musiikin kuuntelua päivittäin kahden kuukauden ajan. Pilottitutkimus on jopa osoittanut musiikin kuuntelun edistävän aivohalvauksesta toipumista.
Musiikilla iloa arkeen
Mielimusiikin kuuntelu saa suupielet kääntymään hymyn kaareen myös tylsien askareiden parissa. Kokeile seuraavan kerran huoneistoa imuroidessasi kääntää stereoiden volyymi kattoon ja tanssahdella imuri kädessä läpi olohuoneen. Pölyt katoavat, ja sinulla on varmasti hauskempaa kuin pelkkää pölynimurin pörinää kuunnellessa. Musiikinkuuntelu ei ole vain mukavaa ajankulua, vaan se pitää hermosolut hereillä ja mielen virkeänä.Samoilla linjoilla musiikinkuuntelu ravistelee hereille monotonisissa tehtävissä, kuten auton ratissa tai runsaasti toistoja sisältävän liikuntasuorituksen aikana. Jumputtavan energinen biitti valpastaa hengitystä ja tihentää sykettä. Toisaalta myös päinvastoin musiikki rauhoittaa, madaltaa verenpainetta sekä alentaa stressihormonia veressä.
Musiikki parantaa keskittymistä
Aivojen motoriset osa-alueet aktivoituvat sävelten tahtiin myös, kun ihminen ei liiku, vaan keskittyy johonkin staattiseen tehtävään. Crapsgeeks verkkokasinot tietävät tämän ja niiden asiakkaat voivat napata itselleen sievoisia summia lempimusiikkinsa siivittämänä. Kuulokkeet korviin ja paina ”Play” omasta soittolaitteestasi. Näin noppien pyörinen ja vetojen asettaminen eivät tunnu puuduttavilta ja keskityt peliin paremmin.Opiskelijat tietävät tämän jo, ja monet suuntavat kirjastoon korvanapit mukanaan, jotta voivat kuunnella omaa musiikkiaan kirjaston hiljaisuudessa muita häiritsemättä. Musiikkia käytetään auttamaan pitämään hälyäänet ja muut keskustelut poissa kuuntelijansa ulottuvilta. Tosin asioilla on aina kaksi puolta, ja rallatukset voivat myös häiritä keskittymistä varsinkin, jos kuunnelluissa kappaleissa on runsaasti tuttuja sanoja tai muita rytmejä, jotka varastavat kuuntelijan tarkkaavaisuuden puoleensa.Toiset vannovat siis popin, rockin ja muun sanotetun musiikin nimeen, kun taas sanaton, instrumentaalinen klassinen toimii toisilla parhaiten. Pohjaa vaihtoehdoille antaa tieteellinen tutkimus, jonka mukaan sanoitukset aktivoivat sekä vasemman että oikean aivopuoliskon assosiatiiviset alueet. Mutta jos sanoitusta ei ole, aktivoituu ainoastaan aivojen oikea puolisko.